Friidrotten är populär i Finland

Den 9 april deltog jag på SULs fullmäktigemöte i Helsingfors. Denna gång var det vårmöte med stadgenliga ärenden.

Man gick även igenom de olika strategier som man har lagt upp inom friidrotten och det diskuterades lite hur det ser ut just nu. Det som åter lyftes fram var att friidrott verkligen är populär i Finland. Man presenterade en undersökning som visar att det är endast ishockey som är mer intressant än friidrott. Undersökningen gjordes så att man frågade personer över 18 år hur pass intresserad de är av olika idrotter. I tabellen nedan visas en sk. top-20 lista. Här visas andelen som angett att idrotten är ganska eller ytterst intressant. Med intressant avses då att man endera följer idrotten på plats där det händer eller att man följer idrotten på tv och/eller i tidningar. Här kan man se att friidrotten kommer på andra plats, före både skidning, formel 1 och fotboll.

bild 3

Vidare så frågade man om intresset kring TV-sända idrottshändelser. I tabellen nedan kan man se att de är Finnkampen och Kaleva Spelen som är de mest intressanta idrottstävlingarna, t.om hall FM hör till en av de mer populära idrottsprogram.

bild 2

Friidrotten är alltså populär i Finland och det utgör en god grund för att både kunna få med och hålla kvar ungdomar i friidrotten. Nu är det bara att jobba på rätt sätt för att lyckas med det.

Det gjordes även en omröstning om var Kaleva spelen skall arrangeras 2019. Det stod mellan Åbo, Joensuu och Villmanstrand. Det blev tredje gången gillt för Villmanstrand.

Nästa möte är i höst i Tammerfors

Jag passade på att köpa 10 häften av “Regler för barn och ungdomar”. Dessa lämnas till kansliet så att de som är intresserade kan hämta. Det behöver säkert skaffas fler så att alla nya funktionärer kan få ett eget exemplar vid eventuellt kommande funktionärsutbildningar.

Kirsi Jansson

Det här inlägget postades i Senaste Nytt. Bokmärk permalänken.